Investirajmo v države, kjer manjka televizorjev!

Posted: 6 decembra, 2010 in Ekonomija
Oznake: , ,

Ves svet temelji na neki logiki, tudi če sprva ni tako videti. Tudi pri investiranju je veliko logike in zdrave pameti. V investiranju v države v razvoju je še za kanček logike več. Pa ne zaradi tega, ker vsi govorijo o dotičnih državah; logika bi bila tudi, če o tem ne bi govoril nihče. Samo razumeti moramo.

Kaj je značilno za vse države, ki se razvijajo, med drugim tudi za Slovenijo? Vsi imajo skupno eno stvar, ki je za investitorje zelo pomembna. To je priseljevanje. In sicer iz podeželja v mesta. Ljudje hodimo seveda s trebuhom za kruhom in v Aziji ni nič drugače. Iščejo zaposlitev, izobrazbo, kvalitetno zdravstvo in nasploh boljše pogoje. V trenutku, ko se priselijo v mesto, se povpraševanje v gospodarstvu zviša (najbolj pomembna stvar za rast BDPja. V USA bi sedaj za nekaj dodatnega povpraševanja verjetno tudi Aljasko vrnili nazaj Rusom). Če to pomnožimo z desetinami milijonov, dobimo eno veliko gospodarsko silo, katero je najbolje vpreči.

Ko se osebek doseli v mesto, mora kupiti cel kup stvari, ki jih na podeželju ni potreboval. V betonski džungli brez njih pač ne gre. Če se je prej prevažal s konjem ali traktorjem, v mestu s tem nima kaj početi.

Države v razvoju potrebujejo veliko stvari

Torej bo najprej kupil kolo. Ko bo zmožen dati več, bo verjetno presedlal na motorček in nato na avto. Ko mine še nekaj časa, si osebek zaželi nekoliko boljše avto, čeprav mu staro čisto dobro služi. Ne bo minilo dolgo, ko kupil še dodatni avtoček za svojo drago ženico. Seveda ne smemo pozabiti, da pred tem mora imeti streho nad glavo. Osebek je torej kar zahteven in želi imeti cel kup stvari. Na drugi strani pa imamo podjetja, ki mu vse to zelo radi nudijo oz. bolje rečeno – prodajo in pri tem seveda veselo služijo. Dobiček podjetja raste, kar je dobro. Od tega mora državi dati davek, kar je tudi dobro (za državo). Ker je povpraševanja veliko, mora podjetje investirati v nove obrate, kar je še posebej dobro, ker s tem zaposli ljudi in zmanjša nezaposlenost. To pomeni, da službo ima večje število osebkov, kar bo še povečalo povpraševanje po kolesih, motorjih in avtomobilih.

Blagor tistemu, ki prodaja hot doge.

Na zahodu so države razvite. To pomeni, da vsi že imajo kolesa, motorje in avtomobile. Poleg tega imajo še druge stvari, ki si jih osebki v razvijajočih se državah želijo. In toliko časa si jih bodo želeli, dokler jih čisto vsi ne bodo imeli. Kitajcev pa vsi vemo koliko jih je…! Trg je torej ogromen in šele dobro se je začel zapolnjevati. Vendar so tukaj še tiste druge stvari, ki jih ravno tako morajo imeti tisti, ki se priselijo v mesta. Da jih naštejem: radio, televizija, hladilnik, pečico, mikrovalovko, pralni stroj, pomivalni stroj, računalnik, monitor, zvočnike, telefon, par mobitelov, prenosni računalnik, mikrofon (za karaoke:), moderno obutev in obleke, večerje v restavracijah, bari, diskoteke, nakupovalne centre…. Nekdo jim mora vse to ponuditi. Nekdo to mora proizvesti in tudi prodati. Ta nekdo bo širil svojo proizvodnjo in večal dobiček v naslednjih 50tih letih!

Ker nismo vsi podjetni, da izkoristimo ta potencial, dajmo potem vsaj nekaj delnic kupiti…

Komentiraj